Pepin peitto

Lukijat

7. heinäkuuta 2011

Arkkitehtuuria ja ruokaleikkejä

Kävimme toissapäivänä pojun kanssa pitkällä kävelyllä ja satuimme menemään tämän talon ohi. Todella upea pienine yksityiskohtineen, joka puolelta löytyi aina uusia mielenkiintoisia rakennustaiteen helmiä. Nimi Lastenlinna on siitä mielenkiintoinen, että olen kuullut juttuja, että lapset ovat luulleet sen olevan lasten vankila, johon tuhmat lapset viedään.. Itse en kyllä muista ajatelleeni niin.


Lastenlinna on lasten sairaala Helsingin Taka-Töölössä Lastenklinikan lähellä. Lastenlinna kuuluu Helsingin Yliopistolliseen Keskussairaalaan, HYKS:iin. 
Lastenlinnan sairaalan toiminta alkoi vuonna 1917, kun Sophie Mannerheim perusti ystävineen Äidinhoitoa lapselle -yhdistyksen ja vuokrasi yhdistyksen toiminnalle tilat Kallion kaupunginosasta Helsingistä. Aluksi Lastenlinna toimi yksinäisten äitien turvakotina. 1920-luvulla Lastenlinnan toiminta muuttui suurin harppauksin: turvakotitoiminnan lisäksi aloitettiin lastenhoitajien koulutus, Arvo Ylppö tuli mukaan toimintaan ja hänen aloitteestaan Lastenlinnaan perustettiin Suomen ensimmäinen neuvola.
Uutta rakennusta Lastenlinnalle ryhdyttiin rakentamaan Taka-Töölöön jatkosodan jälkeen. Elsi Borgin, Otto Flodinin ja Olavi Sortan suunnittelema rakennus 12-kerroksisine torneineen valmistui 1948. Arkkitehtonisesti Lastenlinna on funktionalismin ja romanttisen tyylin synteesi.

Arkkiatri Arvo Ylppö toimi Lastenlinnan ylilääkärinä vuodesta 1920 vuoteen 1963 saakka.
(Lähteet: Wikipedia, Hus.fi)

Minä olen nyt jotenkin jäänyt koukkuun noihin kollaaseihin, joten tässä taas yksi... Laihduttajan ruokavalio:
Kuuluu siihen tietty muutakin eikä nuo kaikki nyt niin terveellisiä ole tuossakaan kuvassa (yritin naamioida nuo makkarat), mutta senttejä on taas lähtenyt... :)

KyJyyn aloitin tänään (taas!) yhdet sukat, tällä kertaa miesten:
Oli pakko eilen siivota tuo minun käsityövaltakuntani kun keskeneräisiä sukkia ja kasseja siellä täällä, samoin langanpätkiä ja nuppineuloja vaarallisesti odottamassa onnetonta uhria, koukkuja ja puikkoja parittomina ihmettelemässä, lankakerät ihan väärissä koreissaan sekaisin... Mutta nyt on kaikki nätisti paikallaan, hetken ;)
3 kommenttia:

 1. Nätit sukat on taas tulossa !

  Minä olen nyt yrittänyt muutaman päivä popsia porkkanoita kun tekee karkkia mieli :))

  VastaaPoista
 2. Siskoni Paula on viettänyt lastenlinnassa pitkiä aikoja Arvo Ylpön potilaana astmansa tähden. Se on kyllö hieno rakennus!

  VastaaPoista
 3. Kivoja kollaaseja! Askarteluhuone huutaa minullakin järjestelyä, katsotaan nyt milloin "ehtii" eli saa aikaiseksi :)

  VastaaPoista

Sano pois vain! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...