Pepin peitto

Lukijat

26. lokakuuta 2015

Miten minusta tuli käsityöblogin pitäjä?

Mietin tässä eräänä päivänä miten olen päätynyt käsitöiden tekijäksi. Ajattelin ihan omaksi iloksi kirjoittaa muistoja asiasta eri aikakausilta. Olisi kiva kuulla teidän muistoja käsitöiden tekemiseen liittyen :)

Päiväkoti
Olin innokas käsillätekijä jo päiväkodissa. Muistan kuinka näpersin jotain ompelujuttua päiväkodin pihalla olevan pirttikaluston ääressä. Se taisi olla vohvelikangas, johon pujoteltiin lankaa ja harjoiteltiin erilaisten kuvioiden muodostamista langasta. Siitä tuli pannulappu äidille <3
Muistan myös äitiini liittyvän käsityömuiston. Harrastin pienenä tanhua ja kävin mm. Seurasaaressa esiintymässä. No, minulla ei ollut kansallispukua ja sellainen tarvittiin esiintymisasuksi. Niinpä äitini sai jostain sukulaisten kautta kankaat ja edellisenä yönä ompeli asun ja kirjoi siihen kaikki harakanvarpaat ja muut koukerot, koko yö siinä taisi mennä, mutta minä pääsin esiintymään :) Puku on kai vieläkin äidillä tallella.

Ala-aste
Muistan kuinka harjoittelimme lapasten tekoa, sellaisten lapinlapasten, joihin laitettiin punaista, keltaista ja sinistä lankaa ranteeseen ristikkäin. Sain neulottua vain toisen lapasen käsityötunneilla, en muista teinkö ikinä sille paria mutta ainakaan minulla ei ole muistikuvaa, että olisin sellaisia koskaan käyttänyt.
Teimme myös pienen (n. 15x15cm) tyynyn, tekniikalla, joka oli mielenkiintoinen mutta jonka nimeä en tiedä. Tyynykin katosi mummon kuoltua johonkin. Tekniikka oli kuitenkin jonkinlainen kohokuviointi, tein N-kirjaimen. Siihen oli muistaakseni olemassa joku laite jolla kuvionti saatiin aikaiseksi, osaisiko joku kertoa?

Yläaste
Meidän piti kässän tunnilla ommella itsellemme talvitakit. No, minä en sellaista tarvinnut enkä halunnut sitä tehdä, joten ehdotin opettajalle (joka oli rehtorimme) että neuloisin vauvan mekon (minulla oli kauhea vauvakuume jo silloin). Se ei kuitenkaan kuulunut opetussuunnitelmaan vaan kaikkien piti kuulemma tehdä takit. En enää mennyt kässän tunneille, lintsasin muutaman viikon ja sitten opettaja tuli sanomaan minulle kerran käytävällä, että jos tulen tunneille niin saan neuloa mekon. Näin tein, tosin se valmistui vasta sitten kun olin jo päässyt peruskoulusta pois :)

Ammattikoulu
Kun olin ollut muutaman vuoden lasten kanssa kotona, ajattelin että nyt täytyy lähteä opiskelemaan. Valitsin vaatetusartesaanilinjan, koska luulin että se olisi minulle sopiva ala kun tykkään käsitöitä tehdä. No, aika pian huomasin ettei näin ollut. Olen niin kärsimätön ompelija, luovutan nopeasti jos jokin menee pieleen, en jaksa tehdä tarpeeksi huolellista jälkeä (tai jälki ei ole täydellistä mielestäni). Myös negatiivinen tulevaisuuden näkymä ammatista vaikutti minuun silloin. Niinpä lopetin koulun kesken käytyäni sitä puolitoista vuotta. Sen jälkeen olen vain harrastellut kun olen ehtinyt.

Blogi

Aloitin tämän lähinnä käsitöihin keskittyvän blogini melko lailla hetken mielijohteesta 8.11.2010. En edes tiennyt siitä tulevan käsityöblogi, ei minulla ollut mitään suunnitelmaa blogia varten! Pikkuhiljaa tänne alkoi ilmestyä lukijoita, olin ihmeissäni, joku on kiinnostunut tästä :) Lopetin blogin pitämisen lokakuussa 2011 monesta syystä. Tuntui siltä, että minulla ei ollut enää oikein mitään tuoretta sanottavaa, että käsityöblogi ei ollut se blogi jota halusin sillä hetkellä pitää, minulla ei ollut edes aikaa pitää blogia! Keskityin ”live-elämään”, opiskeluun, töihin, itseeni… Mutta nyt olen takaisin, koska minulla on aikaa, haluan jatkaa… Toivottavasti liityt jälleen seuraan! :)Tein muutamia viikkoja sitten tällaisen muhvin. Näitä käytetään lähinnä dementiapotilailla, ne rauhoittavat usein rauhatonta mieltä ja antavat apua muistamiseen (näpertelemällä käsillään ajatuksiin on helpompi keskittyä ja jokin pieni pampula muhvissa voi herättää tietyn muiston). Erittäin hieno idea, olen aina tykännyt luovista auttamiskeinoista :) Vinkkiä tekemiseen otin täältä mutta aikalailla luovuutta sai tässä käyttää, nuo resorit neuloin vielä jälkikäteen kun tuntui liian lyhyeltä tuo pötkylä, joka on siis kaksikerroksinen (sisälläkin on näperreltävää) :D

Pidätkö sinä käsityöblogia (tai jotain muuta blogia)? Kommentoi ja kerro, olisi kiva löytää uusia blogeja joita seurata!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano pois vain! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...